2010. március 29., hétfő

Szegedi Szabadtéri Játékok

A 20. században Európa nagy kultúrális centrumaiban egyre divatosabbá váltak a különböző kulturális értékek, hagyományok, fesztiválok, valamint a szabadtéri tömegrendezvények. Ezek egy része több százéves múltra tekintett vissza, míg mások az előbbiek mintájára, a helyi sajátosságokra építve születtek meg. Az elsők között indították útjára a méltán népszerű Szegedi Szabadtéri Játékokat.

A Játékok ötletét Juhász Gyula vetette fel először 1926-ban és az első előadásra 1931-ben került sor. Ezt követően a szabadtéri játékok töretlen sikerrel minden év nyarán Szeged fő attrakcióját jelentik. Az első igazán hagyományt teremtő darab Madách: Az ember tragédiája volt, a leggyakrabban színpadra kerülő darab között pedig a Háry János, a János Vitéz és A cigánybáró, az operákból az Aida, a Hunyadi László, a Bánk bán, valamint a Miss Saigon, az Elisabeth, és az István a király.

1994-ben a Játékok új nézőteret kapott. Az előadások idejére felállított 4000 férőhelyes mobil nézőtérrel állítanak fel minden évben.

A 2010-es évben is sok érdekes és színes programmal csábítják az érdeklődőket: A Szegedi Szabadtéri Játékok két legnagyobb érdeklődéssel várt darabja, a My Fair Lady-nek és a Hairnek, melyekben a Dóm téren idén nyáron megelevenedik a londoni Covent Garden és a New York-i Central Park is.

Valamint operett gála és a Carmen is várja az érdeklődőket.

Amennyiben szeretne elátogatni Szegedre, válaszok Szeged szállás katalógusunkból.

2010. március 23., kedd

Siófok, a fesztivál város

Siófok a Balaton egyik legnépszerűbb városa és nem hiába hívják a tó fővárosának. A Balaton nyújtotta fürdőzés mellett a város egyre több fesztivált és programot szervez. Ezek közül sorolom fel a legfontosabbakat:
  • Tavaszi Fesztivál - 2010. március 19.- április 9.
    • Március 19-től április 9-ig rendezi meg a Kálmán Imre Kulturális Központ a Siófoki Tavaszi Fesztivált, amely egy összművészeti rendezvény minden korosztálynak különféle műfajokban táncon át a komolyzenéig
  • Húsvéti Fesztivál - 2010.4.3-4.5. a hajóállomás mellett
    • Szórakoztató színpadi programok 3 napon keresztül
  • Balatoni Évadnyitó - 2010. május 21. - 2010. május 24.
    • Május vége a "magyar tengernél" hagyományosan az idegenforgalmi szezonkezdet jegyében telik és mivel Siófokot gyakran nevezik a Balaton fővárosában, nagyszabású művészeti fesztivállal, szórakoztató programmal, vásári forgataggal
  • Sió-Kanál Fesztivál - 2010.5.8.:
    • A Sió-Kanál Fesztivál a Balaton Turisztikai Régió településeinek kulturális bemutatkozási lehetősége, valamint játékos evezős-főzős versenye, amelynek célja a Sió csatorna kiaknázása
  • Stefánia fesztivál - 2010.8.5.-8.8.a
    • Második alkalommal rendezik meg Siófokon az Osztrák-Magyar Monarchia kultúráját megidéző Stefánia Fesztivált, melyre a budapesti Nyugati pályaudvarról korabeli nosztalgiavonaton utazhatnak az érdeklődők. 2010. augusztus 5. és 8. között átsétálhatnak a múltba
  • Tojásfesztivál- minden év októberében koncertekkel, gyerekprogramokkal, koncertekkel és Guinness rekord kísérlettel és sok-sok tojással

Sport programok 
  • Balatoni Kerekes Húsvéti Évadnyitó - 2010. április 5. - Teljes kör a Balaton körül
Április első hétvégéje remek alkalom egy Balaton kerülő túrára.A Balatoni Húsvéti Kerekes Évadnyitó a Balatonkerülő Teljesítménypróba első túrája is egyben, melynek célja a Balaton körüli kerékpárút teljes útvonalának megismerése, népszerűsítése, a mozgásgazdag, aktív pihenés ösztönzése. A túramozgalom leírása megtalálható a www.balatonbringa.hu oldalon a Túrák menüpont alatt. A túrázók öt helyszínről, vághatnak neki a 204 km-nek, amit maximum 3 nap alatt kell teljesíteni.
További bringás programok
  • Balaton 7 Keleti-medence Bringatúra - 2010.május 8-9
  • Balaton 7 Balaton kerülő Bringatúra - 2010.május 14-16
  • Pünkösdi Bringás Balaton kerülés - 2010.május 22-24
  • Balatoni Vakációkezdő Kerékpáros Fesztivál - 2010.június 18-20
  • Családi Bringatúra - 2010. június 19.
  • Balatoni Kerekes Nyárbúcsúztató Fesztivál - 2010.augusztus 27-29
  • Critical Road Balaton - 2010.szeptember 25.
  • Balatoni Kerekes Szezonzáró - 2010.október 22-24

Amennyiben valamelyik program felkeltette figyelmét és szeretne  Siófokra látogatni el a következő oldalakra:

2010. március 22., hétfő

Egy újabb utazás blog oldal

Egy új oldalon is megpróbálok egy-két cikket írni. Látogass el erre az oldalra is:  Utazás blog 
Valamint látogass el az Utazási érdekességek blogra

És  még mindig nincsen vége a sornak: Utazási célpontok blog

Az újabb próbálkozás egy wordpress-es blog: Nyaralás blog 
És Üdülés blog

2010. március 18., csütörtök

Hévíz és a termálfürdő

Hévíz és a Hévízi-tó 5 km-re található Keszthelytől. A tó maga Európa legnagyobb termálvizű tava, mely több, mint 2000 éves múltra tekint vissza, hiszen a római korból is találtak leleteket. Igazi fényét és jótékony hatását a Festetics család fedezte fel a 18.században, amikor nagy földbirtokra tettek szert, melynek részre volt a mai Hévíz. Festetics György az 1700-as évek végén építetett egy fából készült fürdőházat. A gróf halála után a tóval kapcsolatos fejlesztések leálltak és az 1800-as évek második feléig nem történtek változások a tó körül, amikor is a gróf utódja, egy turistákat is befogadó fürdő építésének látott neki.

A fürdő igazi népszerűségét a 20. században vívta ki magának, kisebb nagyobb megszakításokkal hiszen a háború alatt kórházként üzemelt. Mai formáját 1989-as felújítás után kapta.

A 4,4 hektáros nagyságú, 38 méter forrásmélységű tavat egy olyan forrás táplálja, mely kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú és bőséges vízhozamának köszönhetően 85 órán belül teljesen kicserélődik a vize. A hévízi tó vize egyenlő mértékben gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve a szénsavas, a kénes, a kálcium, magnézium, hidrogén-karbonátos és enyhén radioaktív gyógyvizek kedvező tulajdonságait.

A gázok mellett említést érdemel a tó medrét vastagon borító gyógyiszap, mely egyedülálló mivel egyaránt tartalmaz szerves és szervetlen anyagokat. Ezeket a komplex fizikoterápiás kezelésekkel együtt valamennyi reumatikus- és mozgásszervi betegség kezelésére alkalmas.

A víz hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C-ot is eléri.

Amennyiben szeretne saját szemmel meglátni leghíresebb gyógytavunkat, válasszon Hévíz szállás ajánlatainkból.

2010. március 14., vasárnap

2010 Húsvéti hétvége

Az idei évben a húsvét elégé korán érkezik el: április 4-5-re esik húsvét vasárnap ill. hétfő.

Húsvéti hagyományok eredete:

A húsvét ünnepe a tavaszi fesztiválok idejére esik. A keresztény országokban a húsvét egy vallásos ünnep, mellyel megemlékezünk Jézus feltámadásáról. A vallásos jellege mellett az ünnep sok olyan elemet tartalmaz, melyek pogány hagyományokon alapszanak és nincsen semmilyen közük sem a kereszténységhez.

Tudósok szerint a húsvét szó eredete több nyelvben is a skandináv
"Ostra" szóból ill. egy germán népcsoport nyelvéből az "Ostern" vagy "Eastre" szavakból származik, melyek mindegyike egy-egy mitológiai Istennő volt, akik a tavaszt ill. a termékenységet jelképezték és akikre a tavaszi napéjegyenlőség idején emlékeztek meg.

Ezeknek a hagyományoknak a maradványait találjuk meg a húsvéti nyúlban, ami a termékenység egyik szimbóluma vagy a festett tojásokban, melyeket régen minél élénkebbre festették, hogy így szimbolizálják a tavaszi napfényt és melyeket ajándékként továbbadták vagy tojásgurító versenyekben használtak fel kellékként.

A keresztény ünnep elsősorban a zsidó húsvét ünnepére, illetve Pesach-ra fektet nagy hangsúlyt, ahonnan származik Pasch, azaz sok európai nyelvben található "húsvét" szóra utal. A húsvét a zsidó naptár egyik legfontosabb ünnepe, amely 8 napon keresztül emlékezik meg izraeliták egyiptomi rabszolgaságából való megmenekülésükre.

A korai keresztények, akik közül sokan voltak zsidó származásúak voltak, hozták létre a mai húsvét ünnepét, mely héber hagyományon alapszanak és ezekhez a hagyományokhoz egy új funkciót is adtak, melyben megemlékeznek az a Messiás feltámadására.

Húsvét Magyarországon:

Az idei évben is sok városban találhatunk színes programokat Húsvétkor:
- Siófoki húsvéti fesztivál

Szállás a húsvéti hétvégére:
- Siófoki húsvéti wellness hétvége: Aqua villa most több, mint 20 % kedvezménnyel