2010. január 6., szerda

Vízkereszt és farsang

A vízkereszt vagy háromkirályok egy keresztény ünnep, amelyet általában január 6-án ünnepelnek. A nyugati kereszténység minden évben ekkor emlékezik meg Gáspárról, Menyhértről és Boldizsárról. Ezeknek a neveknek mind január 6-án van a névnapja is. A keleti keresztény egyházak pedig Jézusnak a Jordán folyóban Keresztelő Szent János által való megkeresztelkedését ünneplik ezen a napon.

De nemcsak a vízkereszt ünnepe ez a nap, hanem a farsang kezdete is.

A farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig tart azaz a nagyböjt kezdetéig. Ezt hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok jellemeznek. Jellegzetessége, hogy nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep inkább a néphagyományokra épül.

A farsang ünneplésének csúcspontja a karnevál, magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap és télbúcsúztató is egyben. Ezen a napon rendezik meg világszerte a híres karneválokat, mint például a riói karnevál, velencei karnevál, Magyarországon pedig a mohácsi busójárást.

Amennyiben a farsangi időszakban szeretne kikapcsolódni, mind belföldön, mind külföldön tekintse meg szállásajánlatainkat:
- szállás Rio de Janeiroban
- szállás Velencében
- szállás Magyarországon
- farsangi wellness ajánlatok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése