2010. március 14., vasárnap

2010 Húsvéti hétvége

Az idei évben a húsvét elégé korán érkezik el: április 4-5-re esik húsvét vasárnap ill. hétfő.

Húsvéti hagyományok eredete:

A húsvét ünnepe a tavaszi fesztiválok idejére esik. A keresztény országokban a húsvét egy vallásos ünnep, mellyel megemlékezünk Jézus feltámadásáról. A vallásos jellege mellett az ünnep sok olyan elemet tartalmaz, melyek pogány hagyományokon alapszanak és nincsen semmilyen közük sem a kereszténységhez.

Tudósok szerint a húsvét szó eredete több nyelvben is a skandináv
"Ostra" szóból ill. egy germán népcsoport nyelvéből az "Ostern" vagy "Eastre" szavakból származik, melyek mindegyike egy-egy mitológiai Istennő volt, akik a tavaszt ill. a termékenységet jelképezték és akikre a tavaszi napéjegyenlőség idején emlékeztek meg.

Ezeknek a hagyományoknak a maradványait találjuk meg a húsvéti nyúlban, ami a termékenység egyik szimbóluma vagy a festett tojásokban, melyeket régen minél élénkebbre festették, hogy így szimbolizálják a tavaszi napfényt és melyeket ajándékként továbbadták vagy tojásgurító versenyekben használtak fel kellékként.

A keresztény ünnep elsősorban a zsidó húsvét ünnepére, illetve Pesach-ra fektet nagy hangsúlyt, ahonnan származik Pasch, azaz sok európai nyelvben található "húsvét" szóra utal. A húsvét a zsidó naptár egyik legfontosabb ünnepe, amely 8 napon keresztül emlékezik meg izraeliták egyiptomi rabszolgaságából való megmenekülésükre.

A korai keresztények, akik közül sokan voltak zsidó származásúak voltak, hozták létre a mai húsvét ünnepét, mely héber hagyományon alapszanak és ezekhez a hagyományokhoz egy új funkciót is adtak, melyben megemlékeznek az a Messiás feltámadására.

Húsvét Magyarországon:

Az idei évben is sok városban találhatunk színes programokat Húsvétkor:
- Siófoki húsvéti fesztivál

Szállás a húsvéti hétvégére:
- Siófoki húsvéti wellness hétvége: Aqua villa most több, mint 20 % kedvezménnyel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése