2010. március 29., hétfő

Szegedi Szabadtéri Játékok

A 20. században Európa nagy kultúrális centrumaiban egyre divatosabbá váltak a különböző kulturális értékek, hagyományok, fesztiválok, valamint a szabadtéri tömegrendezvények. Ezek egy része több százéves múltra tekintett vissza, míg mások az előbbiek mintájára, a helyi sajátosságokra építve születtek meg. Az elsők között indították útjára a méltán népszerű Szegedi Szabadtéri Játékokat.

A Játékok ötletét Juhász Gyula vetette fel először 1926-ban és az első előadásra 1931-ben került sor. Ezt követően a szabadtéri játékok töretlen sikerrel minden év nyarán Szeged fő attrakcióját jelentik. Az első igazán hagyományt teremtő darab Madách: Az ember tragédiája volt, a leggyakrabban színpadra kerülő darab között pedig a Háry János, a János Vitéz és A cigánybáró, az operákból az Aida, a Hunyadi László, a Bánk bán, valamint a Miss Saigon, az Elisabeth, és az István a király.

1994-ben a Játékok új nézőteret kapott. Az előadások idejére felállított 4000 férőhelyes mobil nézőtérrel állítanak fel minden évben.

A 2010-es évben is sok érdekes és színes programmal csábítják az érdeklődőket: A Szegedi Szabadtéri Játékok két legnagyobb érdeklődéssel várt darabja, a My Fair Lady-nek és a Hairnek, melyekben a Dóm téren idén nyáron megelevenedik a londoni Covent Garden és a New York-i Central Park is.

Valamint operett gála és a Carmen is várja az érdeklődőket.

Amennyiben szeretne elátogatni Szegedre, válaszok Szeged szállás katalógusunkból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése