2010. április 28., szerda

Erdélyi utazás: Szaplonca Vidám Temető

Ha Máramaros városától 21 kmt haladunk az országúton elérünk egy olyan helyhez, amit Szaploncanak - Sapanta - hívnak. A hely az ukrán határtól nem messze található Románia észak-nyugati részén.

Szaploncát már a 14. századi dokumentumokban említik, de az igazi hírnevét a híres "Vidám Temetőjének" köszönheti, ami egy néprajzi múzeum is egyben. A temető történelme úgy kezdődik, mint egy népmese: Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy öreg templom, amely egy tűz során leégett. A tűzben sok ember halálát lelte. A templomot újjáépítették, amely továbbra is ellátta egyházi teendőit. Ezzel egyidőben a helyi kultúrához hű emberek eltértek az átlagos európai emberektől, akik kellő komolysággal gyászolták halottaikat. Azt a filozófiát követték, mely szerint a lélek halhatatlan és egy új világ kapujához az út a halállal nyílik meg.

A Vidám Temető olyan emlékmű, mely bizonyítja, hogy a román emberek jó humorral rendelkeznek és úgy intenek búcsút halottaik lelkének, hogy ünnepelnek. Az emlékhely körülbelül 800 sírnak ad helyet, amelyek színesek, festettek és tele vannak írva versekkel, írásokkal, melyek az elhunyt életének eseményeit jelenítik meg. Ezek a versek néáha egyes szám első személyben íródtak, mintha csak a halott mondaná el mindezt. A kopjafák tölgyfából készültek és szintén képekkel jelenítik meg a halott életét.

Az egész temető ötletét és megtervezését egy helyi művész családból származó férfi vitte véghez, Stan Lon Patras. Ő hitt a színek erejében, például a Szaplonca kék szín a szabadság és remény, a piros a szerelem, a zöld az élet, míg a sárga a termékenység megjelenítője. Ezekkel a színekkel festette meg a képeket, melyek a sírokon találhatóak. Kb. 30 évvel ezelőtt hunyt el, de még halála előtt megfaragta a saját sírját, a ház pedig ma ma szintén múzeum.

A román Vidám Temető látogatása ideális helyszín egy kiránduláshoz. Ha Erdélybe utazunk szánjunk rá egy napot, hogy ellátogatunk a helyre mivel egyed látványban lesz részünk. Mielőtt útra kelnénk, foglaljuk egy Erdély szállást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése