2010. április 28., szerda

A londoni Tower

Az egyik legfenségesebb épület Londonban a Tower of London. Ez az épület egyben az Egyesült Királyság egyik leglátogatottabb látványossága. A palota Őfelsége királyi palotája és erődítménye, amit régen csak Towernek neveztek.
Az egyik legöregebb épülete, amelyet a brit kormány is használt valaha. Az épületegyüttes a Temze északi partján található, a keleti fele pedig egy nyitott tér, melyet Tower Hillnek neveznek. Ez a tér választja el a londoni belvárostól.

Hódító Vilmos építette az uralkodása idején a normann Fehér Tornyot - Norman White Tower - amely a mai napig a Tower of London közepén áll. Akkoriban az egyik funkciója az volt, hogy megvédje a normannokat a Londonban lakó emberektől. Ugyanakkor megvédte Londont a külső támadásoktól is. Egy Gundolf nevű férfit bíztak meg az építkezéssel, aki Rochester püspöke volt. A köveket az építkezéshez Franciaországból szállítottak a helyszínre. A legenda szerint a felhasznált habarcsot vadállatok vérével keverték össze.

III. Henrik uralkodása idején a Towert királyi palotává alakították össze és a meglévő épülethez még többet építettek. Az új területet és épületeket - Inmost Ward-nak azaz "Legmélyebb Szárnynak" nevezték el. A White Tower és a  Inmost Ward az Inner Ward - Belső Szárny - nevű részben helyezkednek el. Egy hatalmas nagy függönyszerű fal is található az Inner Ward nevű részben, amely védelmi funkciót töltött be. Amikor III. Henrik a területet még tovább szerette volna növelni, a keleti városfal ledőlt. A városlakók ezt természetfeletti jelként értelmezték és szerették volna, ha az építkezés abbamarad. A szavaik süket fülekre találtak és ezt követően már 13 torony díszelgett a Tower területén.

Természetesen a Belső Szárny mellett helyet kapott egy Külső Szárny is - Outer Ward, melynek 5 tornya a Temze felé néz. A folyó felől található egy bejárat is, melyet Traitor’s Gate-nek, Árulók Kapujának neveznek. Emellett a bejárat mellett egy nyugati kapu is illetve egy várárok is körülveszi az épületegyüttest.

Mindamellett, hogy a londoni Tower Anglia egyik leglátogatottabb épülete, egyben az ország legkísértettebb helye is. Ezt valószínűleg annak köszönheti, hogy sok kivégzésnek és kínzásnak is a helyszínéül szolgált. Az egyik legismertebb szellem Boleyn Anna szelleme, akit 1536-ban végzetek kis a Towerben. Több alkalommal látták a szellemét, ahogyan a saját fejével sétál a Tower területén. Boleyn Anna mellett, olyan hírességek is megjelentek már, mint VI. Henrik, Thomas Becket és Sir Walter Raleigh.

Egy másik látványosság az épületeken kivűl a koronaékszerek. A Tower nyújt nekik otthont, mióta egyszer ellopták őket a Westminster apátságból.

Amennyiben szeretnéd megnézni a Towert és a koronaékszereket, mindenképpen foglalj egy szobát ill. London szállást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése